dimecres, 12 de març del 2014

Arxiven la causa contra l'Espai pels Somnis al·legant que el bisbat de Vic l'havia abandonat

L'Espai pels Somnis d'Igualada aconsegueix guanyar la primera batalla judicial contra el bisbat de Vic. En un auto notificat ahir el jutjat considera que l'abandonament de l'espai per part dels propietaris impossibilita continuar amb la causa penal contra el que ara és un centre social amb un ús social per a la població de la capital de l'Anoia. De fet a la resolució es diu que l'edifici i els seus terrenys, situats al passatge Verdaguer, ara té una funció de "Casal".

El jutjat d'instrucció 2 d'Igualada ha decidit tombar la causa penal per un presumpte delicte d'usurpació d'immobles que va instar la màxima institució eclesiàstica de Vic –que n'ostenta la titularitat– mitjançant una denúncia a la comissaria dels Mossos d'Esquadra a finals del mes de juliol de 2013, poc després que hi entressin desenes de joves del municipi per començar-ne la rehabilitació. L'òrgan judicial ha acordat el sobreseïment lliure i l'arxiu de les actuacions entenent que l'espai es trobava abandonat des de feia més de cinc anys segons els representants de la propietat i des de feia més de deu anys segons els i les okupants. Amb aquesta decisió queda anulada l'amenaça de desallotjament, tal i com el mateix jutjat ha comunicat a la comissaria dels Mossos de la capital de l'Anoia. El Bisbat de Vic ara podrà obrir un procediment civil de recuperació de la possessió en cas que ho considera pertinent o, per contra, negociar amb l'assemblea de l'Espai pels Somnis la cessió de l'ús de l'espai.

L'auto judicial, al que hem tingut accés, és molt contundent en relació al delicte d'usurpació –el 245.2 del Codi Penal–, i basant-se en el principi de mínima intervenció penal conclou que el dret a la propietat no és ilimitat i està acotat per l'ús social que se'n faci. En aquest sentit, i recollint la jurisprudència de la secció tercera de l'Audiència de Girona i la secció de l'Audiència de Barcelona assenyala que "hauran de quedar exclosos de la protecció penal els immobles que no estiguin en condicions de ser habitats" i que "la possessió protegida a l'ordre penal és la que es disfruta de manera efectiva, no només perquè la que no es disfruta ja té la seva protecció a l'ordenament civil, sinó perquè el dret penal, no ha de protegir la possessió que no s'exerceixi obtenint una utilitat individual". 


L'article a La Directa: http://directa.cat/noticia/arxiven-causa-penal-contra-lespai-dels-somnis-al%C2%B7legant-que-bisbat-vic-havia-abandonat-limmo

Articles a mitjans de comunicació locals:
Infoanoia: http://infoanoia.cat/not/6543/la_jutgessa_arxiva_la_causa_penal_contra_l_espai_pels_somnis_/
La Veu de l'Anoia: http://www.veuanoia.cat/?p=8755

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada