divendres, 11 d’octubre del 2013

Crònica de la creació de l'ideari de l'Espai pels Somnis - Casal Autogestionat d'Igualada

La jornada del diumenge 6 d'octubre va consistir en una dinàmica de debats que va tenir dues parts; de les 12h a les 14:30h i de 16h a les 18h. La primera part es van debatre en grups petits els tres àmbits de l'ideari: Persona, estructura i activitats. A la segona part, es van posar en comú en assamblea i es van tornar a debatre, agrupant les idees i decidint quins ítems utilitzaríem per a la redacció final de l'ideari. 

El resultat és el següent:


Què és un ideari?
És una carta de navegació per al col•lectiu que forma part del projecte i una carta de presentació per aquells que el volen conèixer. És un redactat on s'explica el conjunt de valors i critèris que fonamenten el projecte i que permet establir unes prioritats i objectius concrets. Ún codi ètic. Un ideari ha de ser un acord entre la gent que forma part del projecte i per aquest motiu és essencial que hi hagi una gran representació. 
D'aquesta manera, nosaltres volem que l'ideari de l'Espai pels somnis sigui flexible i continuament revisat. 

Com s'estrucura l'ideari?
Hem dividit l'ideari en tres dimencions: La persona, per quin model de persona aposta el projecte. Estructura, quin serà el funcionament. I activitat: Com seran les activitats, quin segell de qualitat tindran, quin objectiu, per a qui aniran dirigides.

Conclusions de la dinàmica/ RESULTAT FINAL

PERSONA
Respecte: 
Reconèixer i acceptar la diversitat d'opinons; opció sexual, edats, gènere, raça,... Per tant, no es toleraran actituds classistes, feixistes, racistes ni cap tipus de violència. 

Transformació social:
Cal que potenciem l'autonomia i la capacitat de tots i totes dins del casal. Persones amb esperit crític i pensament crític. Sostenibilitat. 

Cooperació:
La base és saber que no tenim la veritat absoluta de forma singular. Gent humil. Altruisme. Suport mutu, implicació, responsabilitat col•lectiva. 
No actituds competitives, individualistes, egoistes, ni l'afany de protagonisme. 


ESTRUCTURA
Assemblearisme:
Horitzontalitat, lideratges compartits/rotació de lideratges, cooperació, transparència, pensament crític, constant revisió.

Autogestió:
Sostenibilitat, localisme, salubritat, dinamització econòmica

Flexibilitat/Dinamisme:
Treball en comissions responsables, revisió, adaptació als canvis.

Obertura/Xarxa: 
Espais de debat, diàleg, ciutat, comunicació, respecte,

Agent de canvi: 
Referent de transformació i canvi social. Desobediència civil, compromís col•lectiu, Sostenibilitat.


ACTIVITATS
Coherència:
Respecte limitat pel mateix ideari. Intergeneracionalitat, interculturalitat. Procés plural. Les persones s'han de sentir acollides i respectades. Autogestionat i autorganitzat. 

Transformadores:
Pedagogia social, construir alternatives per cobrir necessitats socials. Acció per una transformació real. Anticapitalistes

Sostenibles:
Autogestionat. No consumistes. Ús adequat i ecològic. Respecte per l'entorn.

Accessibilitat
Obert a la ciutat/Xarxa. Econòmic. Informació a l'abast. Ludicofestives per a cohesió i arrelament. Xarxa interna entre persones i entitats.

Voluntariat
Les activitats i accions han de ser sense ànim de lucre privat.

Constructives
Visió positiva. Font de motivació. Visió optimista com a visió per a fer real la transformació. De caire alegre.

Arrelades als PPCC i obertes al món
Entenem que els Països Catalans són el nostre marc de relació i treballem per la promoció cultural. Però tenim una visió intercultural, oberta als diferents pobles del món i això no impossibilita treballar amb gent que té altres marcs de relació.
A partir d'aquesta guia, sortirà una comissió encarregada de redactar correctament l'ideari. 


A continuació es van tornar  a fer grups petits, diferents als anteriors, per a fer una pluja d'idees sobre els objectius que té el projecte i per a redactar una missió general. 

Llista d'objectius resultants:

Tranformació social
Aglutinar i generar projectes i entitats
Fer xarxa
Formació
Consienciació/ promoció cultural
Esperit crític/ Compromís social
Donar vida a un espai històric de la ciutat
Punt de trobada
Promocionar heterogeneitat, intergeneralitzar
Espai per a realitzar-hi activitats

D'aquesta llista en van sorgir dos objectius generals:

TREBALLAR PER LA TRANSFORMACIÓ SOCIAL
Fer pedagogia social
Crear alternatives
Potenciar l'esperit i el pensament crític
Crear compromís social
Promoció cultural

CREAR UN PUNT DE TROBADA
Aglutinar i generar projectes i entitats
Fer xarxa amb la ciutat, persones i col•lectius
Arrelar a la ciutat i comarca
Crear un espai integrador i heterogeni
Fomentar vincles entre persones de forma lúdica

La missió resultant va ser:

L'Espai pels somnis és un casal autogestionat i assamblari que preten ser un punt de trobada dins la ciutat d'Igualada i la comarca pn es treballa per la transformació social i la promoció cultural.

dimecres, 2 d’octubre del 2013

Crònica. Dimecres 2 d'octubre. Espai que necessita vida!

Qui ha visitat algun dia el Casal en aquests darrers mesos s'ha adonat ben aviat de que es tracta d'un espai d'unes dimensions enormes. Perquè us en feu a l'idea, l'espai té 3.353 metres quadrats de sòl i prop de 2.600 metres quadrats de superfícies dels edificis (encara que, per les condicions en que es troba bona part d'aquest sòl, no pugui ser utilitzat a mitja termini sense inversió i molta feina). I, per omplir l'espai de vida, ens calen projectes als quals donar-los un sostre. De moment són bastants els col·lectius que s'han interessat per l'espai i alguns els que ja l'utilitzen com a espai de reunió. Feu-ne difusió a entitats, col·lectius, grups de joves i grups que necessitin un espai on assajar. El Casal és i serà un espai ple de vida, entra i gaudeix-ne!


Crònica. Dimarts 1 d'octubre. Activitats de l'Ateneu la Sèquia de Manresa!

Sovint hem posat a l'Ateneu la Sèquia com a model de casal/ateneu que és una referència a la seva ciutat, que aglutina i té les portes obertes sempre. El programa d'activitats que tot seguit exposem n'és una clara mostra. El Casal de Joves d'Igualada i l'Ateneu la Sèquia de Manresa, des del primer dia, teixim xarxa entre col·lectius. Una forta abraçada als companys i companyes de l'Ateneu manresà, juntes ho podem tot!


Crònica. Diumenge 29 de setembre. La gent gran també necessita espais!

CASAL DE GENT GRAN D'IGUALADA
EL CASAL DE LA VERGONYA
GOVERN D ELA GENERALITAT DE
CATALUNYA MÉS TREBALLAR MENYS
COBRAR I MENYS BANDERA

La lluita del jovent per aconseguir tenir espais propis autogestionats, que va culminar en l'entrada a l'espai del Casal, no és l'única lluita per aconseguir espais a la ciutat. També la gent gran reclama el seu espai. Endavant! Esperem, ben aviat, podem conviure colze a colze, joves i grans, al Casal!


Crònica. Dissabte 28 de setembre. No podreu desallotjar les nostres idees!

Des de l'entrada a l'espai, com a col·lectiu ho hem tingut clar: nosaltres volem dialogar amb la propietat, amb l'Esglèsia, perquè entenem que la nostra acció de desobediència civil no té perquè dinamitar els ponts que de diàleg. Ara per ara però, aquest diàleg ha sigut impossible d'iniciar per la seva negativa a seure i, com a mínim, a explicar-los les raons que ens han portar a entrar al Casal. 

Nosaltres però estem tranquils i tranquil·les perquè hem fet els passos necessaris per iniciar el diàleg i hem tingut gestos d'aproximació quan ha sigut possible. No ho hem fet de cara als mitjans de comunicació, ho hem fet per coherència i responsabilitat. Com a metàfora, podríem dir hem netejat la vorera que envolta el Casal, és a dir, que nosaltres hem fet el que tocava sense preocupar-nos del què faran els altres. 

I, tal i com hem fet, així continuarem fent: intentarem iniciar el diàleg. Això i seguir rehabilitant l'espai que ja està començant a omplir-se de dignitat (pintant-ne les parets, omplint l'espai de mobles...) i vida, el propòsit amb què vam entrar a l'espai. I com diu Orxata:

Omplim la vida de vida
un cos que vibra
juntes no tenim por!
Mor, naix dia a dia
fluint armades
juntes ho podem tot!